2016. május 18., szerda

Nem a rák a gond.

Újabb áttétes rákos testvérem van. Tegnap hallottam a hírt, ma megyünk hozzá, imádkozni. "Nem a rák a gond!" - ezt mondom mindenkinek, aki utamba esik ( leggyakrabban a titkárnőm, drága Noémi esik utamba, mert nincs, hova szaladjon ). "Meg akarsz-e gyógyulni?" - mindig ez az eldöntendő kérdés. Látszólag a kérdés teljesen fölösleges és bután is hangzik. Ki nem akar meggyógyulni rákból? Ki akar szenvedni és meghalni akkor, amikor még élne sokáig és egészségesen? Egyáltalán ki nem akar meggyógyulni a betegségéből? Hát nem erre költenek a világban legtöbbet? Nem a gyógyszeripar virágzik leginkább? Nem a rákkutatók munkáját támogatják leginkább mindenütt? Nem abban reménykedik valahol a szíve mélyén minden ember - én is - hogy egyszer csak megtalálják valamilyen vakcinát, amely felszámolja a rák gyógyíthatatlanságát? De. Akkor miért kell feltenni ezt a kérdést az áttétes rákos testvérem felé:"Lajos, mondd, meg akarsz-e gyógyulni?" Mert ezt a kérdést nem én teszem fel, hanem valaki más. 
Jézus kérdése ez, nem az enyém, én csak elolvastam ezt a Bibliámban. Ezt kérdezte akkor is, amikor megtudta az egyik betegről, hogy már több, mint húsz éve mozdulatlanul fekszik betegen. "Meg akarsz-e gyógyulni?" Nem azt kérdezte: "Vágysz-e az örök életre?", vagy: "Meg vagy keresztelkedve?". De azt sem, hogy: "Hiszel Istenben?" Jézus kérdése kizárólag a betegségre korlátozódott. Bűnök bocsánata és a betegségektől való gyógyulás - ez Krisztus maga, ettől Krisztust nem lehet megfosztani. Mielőtt meghalt, Ő személyesen kínálta meg ezeket - miután meghalt és feltámadt, átvette a hatalmat minden és mindenki fölött az Atyától, leküldte a Szent Szellemet a Földre - a Szent Szellem végzi Krisztus munkáját. És végzi, ma is végzi! Még nincs feltalálva a rák ellenszere, még tökéletlenek az orvostudomány módszerei, és a rák legyőzhetetlennek próbál mutatni magát, de ez a rák dolga, nem a miénk. A mi dolgunk az, hogy jól megválaszoljunk a Szent Szellem  "Meg akarsz-e gyógyulni?" kérdését. Mert ha igen, akkor meg fogsz gyógyulni. Ha nem, akkor nem, mész a mennybe, ha Isten gyermeke vagy. Illetve a pokolba, ha nem az Isten, hanem a világ, azaz az ördög gyermeke vagy. Nagyon egyszerű. Túl egyszerű lenne? 
Most csak az Isten gyermekeiről beszélek, vagy azokról az emberekről, akik a szívükben nyitottak az Isten felé. Mert Jézus sem véletlenül éppen annak betegnek tette fel a kérdést - valami jót meglátott benne. Heródes királyt pedig a férgek öltek meg és esélye sem volt gyógyulásra - mert menthetetlenül gonosz volt a szíve. Megfigyeltem egy érdekes dolgot - Isten gyermekei közül egyáltalán nem hajlandók harcolni a betegségük ellen. De most megállok, indul a munkanap - este folytatom, addig lehet gondolkodni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése