2016. május 11., szerda

Kettő nem ugyanaz

A Vallás - vakok vágánya, csak kereszt van a nyakukon. Sok szó estik Istenről, csak éppen Ő nincs ott. Mint az esküvő a vőlegény nélkül. Minden stimmel, a kaja, a zene, az anyakönyv vezető. De a vőlegény sehol.

A Hit - más. Sokszor nem stimmel semmi. Se a zene, se a kaja, se a társaság. De Isten ott van. Ahol hit van, ott van az Isten maga. És ott van a Jézus maga. És ott van a harmadik is, a Szent Szellem.

A Vallás lebukik, a Hit letérdel. Vallás akkor böjtöl, amikor mindenki, a Hit - amikor kell. Vallás nem keresi Istent, nem töri magát imádságban, el van így is. A Hit meghal az imádság nélkül, ha nem imádkozik, ki van készülve.

A Vallás a naptárak szerint tervez, a Hit egyáltalán nem tervez, hanem vár. A Vallásnak megvan a saját szövege, a Hitnek nincsen, neki a szöveget maga az Isten adja, sokszor az utolsó pillanatban.  

A Vallás nem várja vissza Jézus Krisztust, inkább nem is akar gondolni arra, hogy egyszer nem lesz rá szüksége senkinek. A Hit másra sem akar gondolni, csak arra, hogy végre lássa is Azt, akivel állandóan beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése