2016. június 29., szerda

Isten logikátlan logikája

Nem logikus az Isten, ez egyértelmű. Ha ésszel próbálja felfogni az ember, azaz csak ésszel. A mai materialista hívők nem értik Istent igazán, nekem úgy látszik. Úgy teszik, mintha értenének, mint a jó nevelt diák, aki szépen úgy tesz, mintha értene a tanárát, ott ül előtte figyelmes tekintettel, de a tanár mondanivalója messze elkerüli a felfogását, hiába beszél. 
Érhető egyébként, hogy értelmileg Isten értelmetlen dolgokat művel. Nézzük csak az Ószövetségi idők fő eseményeit. Például Dávid csatát Góliáttal. Ott áll ez a szerencsétlen óriás filiszteus és szidja az Izael Istenét. Egy nap, két nap, sok napon keresztül csúfolja magát az élő Istent! Hát nem tudta volna legalább egy kisebb villámot Góliát fejére az Úr? Vagy egy kicsit kinyitni a földet Góliát lába alatt, éppen annyira, hogy elférjen a szakadékban? Miért kellett ekkora nagy körítést csinálni az egészhez: kivárni, amíg Góliát több napon át szidja az Úr nevét, majd az életszállítás ürügyén odaszervezni Dávidot, majd fegyver nélkül Góliát ellen, kövecskékkel? Jó, hogy megoldotta, de miért ennyire bonyolultan? A mai szemmel nézve ez érthetetlen. 
Vagy vegyünk korábbi példát- Izrael kivonulását a Egyiptomból. Az Úr meghallotta a zsidó nép jajkiáltását, eldöntötte, hogy megmenti, rendben van. Miért nem lehetett úgy ráijeszteni a fáraóra, hogy összedönt egy-két piramist az orra előtt? Aztán sose viszlát Izráel, mehettek! Miért kellett dadogó Mózes, meg a tesója, Áron - miért kellett egyáltalán embert beiktatni az Isten nagy tervébe? Nem lett volna Istennel hatalma, hogy a Vörös tenger vízével beborítsa az egész Egyiptomot, miután a zsidókat valamelyik hegy tetején összegyűjti? Pár nap, a víz lemegy, egyiptomiéknek vége, le lehet menni hullákat temetni. A mai hívőnek ez tűnne logikusnak, nem? Isten jön és elintézi mindenkit. De nem ezt olvasunk a Bibliában - sosem jön Isten egyedül és nem intézi semmit egyedül, ember nélkül. 
Ez az Isten logikátlan logikája - amit az ember irányában tenni akar, nem teszi egyedül, vagy nagyon ritkán, alapvetően embert keres, hogy a tervét véghez vigye. Nem logikus, de ez van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése