2016. július 7., csütörtök

A bizalom nagy kincs.


A bizalom nagy kincs. A bizalom ajtókat nyitja meg. A bizalom távolságokat rövidít meg. Ahol bizalom van, ott jól működnek a dolgok. Nagy dolgok. A bizalom meg tudja gyógyítani a betegségeket, életeket menti meg. 

Ha megbízok a kormányomban, nem félek fizetni adót - tudom, nem lopják szét.

Ha megbízok a szomszédomban, nem félek, ha véletlenül nem zártam a kaput este - tudom, ő is odafigyel a zajra és jön segíteni, ha baj van.

Ha megbízok a bankomban, nem félek ott tartani a pénzemet - tudom, nem lesz műcsőd és nem látom az újságokban a vezérigazgató képét a rendőrök között.

Ha megbízok a feleségemben, nem félek elmenni akár hosszú időre otthonról - tudom, várni fog. 

Ha megbízok a kamasz fiamban, nem félek otthagyni a pénzt az asztalon - tudom, nem fog hozzányúlni. 

 Ha megbízok. Ha megbízok, szabad vagyok. A bizalom szárnyakat ad. Minél nagyobb a bizalom, annál nagyobbak a szárnyak. Minél nagyobbak a szárnyak, annál magasabbra repülhetek, annál messzebbre juthatok. 

Megbízhatok az emberben? Persze, hogy nem. Megbízhatok a kormányomban? Naná, hogy nem - látom, milyen autókban járnak, látom, hogyan élnek és látom, hogyan gondolkodnak a kormánytagok. Nem megbízható a kormányom. 

Megbízhatok a szomszédomban? Hogy ott lesz éjjel a kapu mellett, ha jön a tolvaj? Persze, hogy nem. Akármilyen jó ember, akármennyire segítőkész, lehet, hogy pont nincs otthon, vagy mélyen alszik. 

Megbízhatok a feleségemben, vagy a kamasz fiamban? Dehogy, hiszen emberek ők, nem istenek. Ma hűségesek és jót tesznek, holnap másképp gondolnak, és hibát követnek el. 

Akkor kiben bízhatok? Mindenkiben? Senkiben? Vagy csak időnként és csak egy-két megbízható, kipróbált emberben? 

53 éves vagyok és már van tapasztalatom az emberek megbízhatóságáról. Én is árultam már el embereket, engem is már árultak el. Elárulni egyébként jó szó, gazdag a magyar. Úgy hangzik, mintha elárusítani, árúvá tenni valakit. Emberkereskedelem folyik, amikor kijátszunk valakinek a bizalmát és elárulunk. 

Folyt.köv. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése