2016. december 4., vasárnap

Az Isten liftje és az ördög liftje


     Van sok bizonytalan és sokféleképpen értelmezhető dolog az Istennel kapcsolatban, amelynek megértéséhez csak fokozatosan érkezik hívő ember. De vannak egyszerűen és szinte azonnal felfogható dolgok is. Például az, hogy bármennyire is nagyok lehetünk az emberek előtt, az Istenhez képest mindenki senki. Senki a Pál apostol, Péter és János apostolok, senki a Mózes és Ábrahám, a hit atya, senki a Dávid király és senki a Dániel próféta is. Az Istenhez képest, természetesen az Isten Fiához, Jézus Krisztushoz képest és az Szent Szellemhez képest is. Ezek a hit nagy emberei, az Isten áldott szolgái senki. Nullák. És ha ők nullák, akkor én nullábbnál és nullább vagyok, tiszta sor. Ebből kiindulva mindenért, amim van és ezért, hogy egyáltalán vagyok, egyedül csak az Istennek jár köszönet és hála, de Neki nagyon.
      Ez az Isten liftje. Ha az Istent=az Úr Jézust megillető dicsőségét nem tartjuk meg magunknak, hanem becsületesen átadjuk az Istennek=az Úr Jézusnak, elindul az Isten liftje. Itt nem számít a megaláztatás, mellőzés, kicsúfolás, vagy egyenes üldözés, kirekesztés - minél jobban elfogadom ezeket hálás szívvel, annál jobban gyorsul a lift. A kijelzőn a számok lefelé mutatnak, de valójában felfelé megyek, egyre közelebb a Szolga Királyhoz, aki ezeken az emeleteken már keresztül ment.
     Mint például a lift két utasa, Pál és Barnabás (Apcsel.14:9-15): "Élt Lisztriában egy ember, aki születésétől fogva béna volt, soha életében nem tudott járni. Ott ült a földön, és a többiekkel együtt hallgatta Pál beszédét. Egyszer Pál ránézett és látta, hogy ez az ember hisz abban, hogy Isten meg tudja gyógyítani. Ekkor Pál hangosan rákiáltott:"Kelj fel és állj a lábadra!" Ő erre felugrott és járni kezdett. Amikor a tömeg látta, hogy Pál mit tett, likaóniai nyelven úgy kiabáltak:"Az istenek emberi formában lejöttek hozzánk!" Barnabásról azt mondtak, hogy ő Zeusz, Pált pedig Hermésznek tartottak, mert legtöbbször ő beszélt. Zeusz temploma a város közelében volt, és Zeus papja virágfüzérekkel feldíszített bikákat vezetett a város kapujához. Az összegyűlt tömeggel együtt áldozatot akart bemutatni Pálnak és Barnabásnak.
      Amikor az apostolok, Pál és Barnabás megértettek ezt, megszaggatták ruhájukat és a tömeg közé futva így kiáltottak:"Emberek, ne tegyétek ezt! Nem vagyunk mi istenek, csak ugyanolyan emberek, mint ti! Azért jöttünk, hogy hirdessük nektek az örömüzenetet, és hogy ezektől a tehetetlen bálványoktól az élő Istenhez forduljatok! Mert ő teremtette az eget, a földet, a tengert és mindent, ami bennük van".
      Az az Isten liftje. De van egy másik lift, az ördög liftje. Az ördög liftjében is a számok ellenkezőjét mutatnak a valósághoz képest, csak fordítva. A kijelző úgy számolja az emeleteket, mintha emelkedne a lift, valójában pedig a lift lefelé megy. A lift működésének ereje az emberektől kapott és az Istennek nem átadott dicsőségben rejlik. Minél jobban elfogadom az emberektől dicséretét, kihagyva ebből az Istent, annál jobban gyorsul az ördög liftje.
     Ha végképp elfelejtem, kinek köszönhetek mindent, amim van és magát az életemet, akkor megérkeztem, oda, ahova egykor megérkezett az ördög liftjének utasa, Heródes király (Apcsel. 12:21-25.): "Heródes egy bizonyos napon gyönyörű királyi ruhában trónra ült, és nagy szónoklatot tartott. A sokaság így kiáltozott: "Egy isten szava ez, nem emberé!" Ekkor az Úr egyik angyala azonnal lesújtott Heródesre, aki elfogadta ezt a dicséretet és nem Istennek adta a dicsőséget. A király testét férgek emésztették meg - így pusztult el."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése