2016. augusztus 1., hétfő

Ki mondja? Ki hallgatja?

Nem csak az számít, mi hangzik el, hanem inkább, ki az, aki mondja. És ki az, aki hallgatja. Jézus tanítása mindig a szívek megítélésére és megváltoztatására irányul. 

"Akinek van füle a hallásra" - a hallgatókról. Elmondja mindenkinek, aki jelen van, de hozzá teszi: "Aki be tudja fogadni, fogadja be!". Milliók, ezer milliók hallottak már evangéliumot, minden generációban elhangzik Krisztus örömüzenete, de csak a kisebbség fogadta el a meghívást és belépett az üzenetbe. Meg nem kényszerrel, hanem felkínálással történik az életmentés az Istennél. Meghallgatják és eldöntik, kell-e. Gedeon Bibliaosztásoknál pontosan az történik, mint Krisztus idejében: ott állok az utcán, kezemben az evangélium. Odanyújtom az embereknek, mindenkinek. A felnőtt embereknek itt Európában nem kell magyarázni, ki volt Jézus, és mi az a Biblia. Felnőtt embereknek kínálom, egyetemistáknak, tanároknak. Az egyik udvarias mosollyal elutasítja, a másik őszinte mosollyal magához ragadja, még a fiának vagy a nagymamának is kér egyet. "Aki be tudja fogadni, fogadja be!"


De ki az, aki mondja? Ki az, aki megkínálja az orvosságot? Az ördög is tud szépeket mondani Jézusról, Istenről, egészen meggyőző teológiai szerkezeteket állítja össze. Nem fog a kis Gedeon Biblia beleharapni az ujjamba, ha becsajozok, vagy megrágalmazom valakit. Továbbra is ott állhatok a Bibliával a kezembe, és beszélhetek szépeket Jézus szeretetéről. De akkor már más lesz, aki mögöttem áll - cserélem a megbízómat. Egy leszek azok közül, akiket a Biblia így minősíti: "ámítók, ragadozó farkasok, nem tőlünk valók, hamis krisztusok, tévtanítók, hamis próféták, hamis apostolok, álnok munkások" stb. Milyen hosszú a lista azokról az emberekről, akik bár Krisztusról beszélnek, és az Ő népe között élnek, nincs közük sem Krisztushoz, sem az Ő népéhez

Az Ördög embereket használja fel a "tanítás"-hoz, nem alkalmazza a rettenetes eredeti hangját. Mondja, mondja, mondja, rajtuk keresztül. A világban, és a keresztény világban egyaránt. Mindenkihez alkalmazkodik, pontosan beállítja a mondanivalóját, tökéletes a hatás kicentizésében. Végig mehetsz az összes rádiócsatornán, ha van füled a hallásra, mindegyiken megtalálod az ördög hangját és a pokol gyilkos üzenetét. Ha bekapcsolod a TV-t, nem kell sokáig keresned, egyből bejön.  Ez viszonylag egyszerű rész, elég, ha nem kapcsolod be. Elmész a gyülekezetbe, ott vagy Isten népe között. Ugye ott már nyugi van, oda már nem mer? Dehogynem! 

És ők mondják. Nem hallgatnak, mondják. Mondják magukét, pontosabban az ördögét. Ha a gyülekezet megengedi, felmásznak a pulpitusra és onnan. Ha nem, akkor a You Tube csatornán, vagy könyvekben, vagy a facebook-on keresztül. 

Hogy védekezzünk álnok munkás ellen? Hogyan állapítjuk meg, hogy éppen egy öszinte vagy álnok munkással van dolgunk? Nézzük meg az életét annak, aki mondja. Kapcsoljuk ki a hangját, és engedjük, hogy az élete szólaljon meg. A legfontosabb mérce - Isten szeretete. Van, vagy nincs? Szavak mögött megjelennek-e a cselekedetek is? Nem a saját magunkhoz való szeretetét nézzük, mert könnyen önsajnálat bűnébe esünk, hanem vizsgáljuk meg, hogyan szereti az Isten népét, a testvéreit. Hogyan beszél róluk. Hogyan imádkozik értük. Hogyan bocsátja meg, ha megbántják. Hogyan kér bocsánatot, ha ő bántja meg. Hogyan hasznosítja magát az Isten népe között, amikor nem tanít. Igyekezzünk megismerni az életét, a hitét - ne sajnáljuk erre időt, mert ha ezzel spóroljuk, "Isten úgyis mindent tud" címszó alatt, meg fogjuk bánni. Ha nem - nem! :-) Áldott legyen minden olvasó, Isten hatalma őrizze meg álnok munkásoktól és attól, hogy mi sem változtassuk magunkat azokká! 








   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése